DAG 3 - SCIENCE OF STUPID

Tegenwoordig roep je "Alexa, haal mijn sloefen!?", maar wist je dat domotica 100 jaar geleden ook al hip was? Uiteraard met touwtjes en slimme handigheidjes in plaats van slimme speakers maar desalniettemin ronduit hilarisch.

De hoofdact van de avond is een fantastische restauratie recht uit Italië. L'uomo meccanio bevat heel waarschijnlijk de eerste robots ooit verfilmd en is een must-see.

Vierdubbel genot op dag drie, want onze muzikant van dienst is niemand minder dan live coder Dago Sondervan en zijn performance is never done before...

Hup, klik snel door naar onze webshop want deze dag wil je echt niet missen...

DE FILMS

Egged On

Vraag jij je soms ook af waarom Moeder Natuur nooit de voordelen ingezien heeft van onbreekbare eieren? Wel, je bent niet alleen. In 1926 deed Charlie Bowers er alles aan om als eerste een machine uit te vinden die gewone, breekbare eieren transformeert naar rubberachtige, onbreekbare eieren, speciaal voor transport. Ben je klaar voor een avontuur vol kapotgeslagen en gebroken eieren, bijzondere kippen, liefde en bovenal een geniale uitvinder? Kom dan zeker kijken!

Jaar: 1926
Duur: 25 minuten

The Scarecrow

Deze film van Buster Keaton vertelt het verhaal van twee vindingrijke knechten die samenwonen in een huis met maar één kamer. Daar vinden ze allerlei machines uit om de alledaagse taken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Een paar bizarre uitvindingen zorgen ervoor dat er verwarring toeslaat tussen fornuis en grammofoon, bad en bank en bed en orgel. Hierbovenop vechten Buster en Joe ook voor de hand van dezelfde vrouw, de dochter van de boer. Conclusie: een verhaal vol verwarring en een intense strijd.

Jaar: 1920
Duur: 20 minuten

L'uomo meccanico

Als een klassieke monsterfilm zoals Godzilla een liefdeskind zou krijgen met ‘Metropolis’ van Fritz Lang, dan zou dat kind er waarschijnlijk een beetje zoals ‘L’uomo meccanico’ of ‘The Mechanical Man’ uitzien. In deze Italiaanse scififilm uit 1921 bouwt de criminele vrouw Mado een robot die ze vanop afstand verschillende misdaden zoals diefstal en moord laat plegen. En hoe stop je een tekeergaande robot? Juist, met een andere robot! The Mechanical Man toont ons namelijk het eerste gevecht tussen twee robots. Nadat men dacht deze film voorgoed kwijt te zijn, dook plotseling een rol film op in Brazilië met 750 meter aan beelden; de beelden die wij u vanavond vol trots tonen!

Deze film is een restauratie gerealiseerd door Cineteca di Bologna.

Jaar: 1921
Duur: 40 minuten

DE SOUND

Dago Sondervan

Men weet het of niet, maar wij van Republic of Reinvention kleuren graag buiten lijnen. Wie zegt dat stille film begeleid moet worden door akoustische of klassieke muziek? NOT! En we mean business!

"DJS OF THE FUTURE DON'T SPIN RECORDS—THEY WRITE CODE", dit artikel van het toonaangevende WIRED zegt het eigenlijk allemaal. Ja, je leest het goed, wij konden Dago Sondervan (a.k.a. de founding father van de Belgische Algorave) strikken om een setje te komen, euh ... typen?

Algorave? Live coding? Keulen? Donderen? Dago programmeert live muziekalgoritmes die de film zullen begeleiden...

Never. Done. Before.

PRAKTISCH

Datum
donderdag 25 juli 2019

Kassa
19:00h

Deuren
19:30h

Voorstelling
20:00h

Locatie
MIRY Concertzaal

Programma
naar het overzicht

Contact
naar de contactpagina

Facebook
naar de eventpagina