DAG 3 - CINÉMACHIN

Op donderdag 19 juli beleef jij cinema net zoals bioscoopbezoekers begin 20e eeuw! Huiver bij spannende fictie en verwonder je over nieuwsreportages uit die tijd. Il Cinema Repubblica staat vanavond in teken van Alfred Machin. Noem deze Franse cineast gerust ‘Cinémachin’: in de jaren ‘10 produceerde hij films aan de lopende band. In Afrika blikte hij spannende shots van exotische dieren in. En beesten bleven zijn dada. Dé ster uit Saïda a enlevé Manneken Pis is trouwens Machins’ persoonlijke luipaard Mimir - opgegroeid in zijn eigen minizoo!

Naast dierenliefhebber was Machin ook griezelig visionair. Zo zou je durven zweren dat ‘Maudite soit la guerre’ tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gemaakt. Maar hij produceerde de prent in 1914 … Een lugubere voorbode van de vele oorlogsreportages die hij een jaar later zou filmen.

DE FILMS

Le moulin maudit (°1909)

Aan de wieken van een onheilspellende windmolen tekent zich een sinister verhaal af. Een mix van overspel, waanzin en moord escaleert in pure horror. Voor wie het aandurft! Gedraaid in het vroeg 20e eeuwse Evergem, een must-see!

Duur: 10 minuten
Engelse tussentitels
Nederlandse vertaling

Chasse à la panthère (°1909)

Welkom in de dierenmanie van Machin! Deze nieuwsreportage brengt de jacht op een panter in Afrika in beeld. Van de minutieuze voorbereiding door een hele groep jagers tot de triomfantelijke vangst van het dier. Dat GAIA toen nog niet aan de orde was, mag duidelijk zijn.

Duur: 7 minuten
Franse tussentitels
Nederlandse vertaling

Chasse à l’aigrette en Afrique

Een Westerling en zijn twee Afrikaanse gidsen banen zich een weg door de rimboe. Tot ze op een kolonie reigers stoten. En de Europeaan zijn geweer aanlegt … Machin wilde met deze prent de jacht op reigers voor hun veren aanklagen. Begin 20e eeuw werden duizenden vogels gedood en van hun mooiste veren beroofd. Daarna werden ze duur verkocht: een halve kilo veren leverde tot wel 120 pond op!

Duur: 6 minuten
Nederlandse tussentitels

Saïda a enlevé Manneken Pis (°1913)

De film waarin Machin zijn persoonlijke luipaard Mimir laat opdraven als Saïda, de ‘circusartieste’. Een menigte rept zich handenwrijvend naar de circusvoorstelling en … schiet vervolgens alle kanten uit wanneer Saïda zich uit haar gevangenschap weet te bevrijden. Hordes agenten zetten meteen de klopjacht in. Goed voor doldwaze achtervolgingsscènes in het Brussel van 1913.

Duur: 8 minuten
Franse tussentitels
Nederlandse vertaling

Maudite soit la guerre (°1914)

‘Vervloekt zij de oorlog’, de titel van deze prent zegt het allemaal. Machin maakte de film net voor de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Hij voelde de bui hangen en creëerde een unieke anti-oorlogsklassieker. Het verhaal? Twee vrienden vechten aan vijandige fronten. Thuis wacht een jonge vrouw op nieuws van hen allebei: het zijn haar broer en geliefde …

Ook op restauratievlak is deze prent een huzarenstuk. Want wist je dat het origineel met sjablonen is ingekleurd? Stukje per stukje pellicule werd geknipt, met de stenciltechniek gekleurd en daarna weer gemonteerd. Tijdrovend werk dat vooral door vrouwen werd gedaan - aangezien die minder betaald kregen. Maar hun noeste arbeid leverde op: de film fleurt helemaal op door zijn prachtige postkaarttinten.

Duur: 50 minuten
Nederlandse tussentitels

Les Zouaves d’Afrique dans les Flandres belges (°1915)

In deze oorlogsreportage stelt Machin ons voor aan de Zouaves. Dit regiment lichte infanteriesoldaten, gelinkt aan Noord-Afrika, diende tussen 1830 en 1962 het Franse leger. En hoorde tot zijn meest fantastisch uitgedoste eenheden. In de prent schoot Machin beelden van de Zouaves in hun loopgraven in Nieuwpoort. Grappige taferelen van goedgemutste jongens, maar evengoed scènes van het slagveld en de niet-aflatende dreiging van de vijand.

Duur: 9 minuten
Engelse tussentitels
Nederlandse vertaling

DE SOUND

Hilde Nash

Stille films begeleiden is wat Hilde Nash doet. The best of the best. Zodanig goed dat we haar vroegen om twee maal te spelen. Ze dompelt je onder in Machins’ wereld met haar prachtige livesoundtrack en zorgt ervoor dat je jezelf terstond een next-day-ticket cadeau doet.

PRAKTISCH

Datum
donderdag 19 juli 2018

Kassa
19:00h

Deuren
19:30h

Voorstelling
20:00h

Locatie
MIRY Concertzaal

Programma
naar het overzicht

Contact
naar de contactpagina

Facebook
naar de eventpagina